Ska försöka göra mig förstådd..

Föjlande rader kommer från en väns blogg.

"Dilemma...


HJÄLP!!!

Kan man jämföra detta?
Att tro på Gud/att ha en tro....
..att tro på spöken/skrock?

Är det i samma kategori, så att det är jämförbara eller är det två helt skilda frågor?"

Jag anser att det är två vitt skilda saker.
Att tro på Gud är en sak och skrock/spöken en helt annan.

Jag tror inte på Gud, jag tror inte att han finns,  men jag tror däremot på spöken, jag tror att de existerar.....

Varför...ja bra fråga. Satte mig ner och började fundera på vad det egentligen var som gjorde att jag tror på övernaturliga spöken....men jag tror inte på gud, jag tror inte att Gud finns. Är det egentligen två vitt skilda saker, går inte dessa två lite hand i hand? Jag som trodde att jag visste precis vad jag tyckte!? Hmm nu känner jag mig väldigt förvirrad istället....Jag ska försöka reda ut varför jag tycker som jag gör.... Hang in there...

Då slog det mig....vem/vad är Gud egentligen.....Är gud en person? eller är Gud något övernaturligt. Är anledningen till att jag inte tror på Gud beoroende på att jag tror att gud är en person som man målat upp i en bok och som skapat allt och lite till. Jag behöver ju inte vara troende bara för att jag tror på att Gud finns. Det finns ju massor av saker ute i världen som existerar men som jag inte tror på. Började söka på nätet om dessa ämnen....bara för att stilla min nyfikenhet.

Ett spöke är enligt folktro och parapsykologi en avlidens ande, själ eller immateriella skuggbild

Spöken, såsom de beskrivs i berättelserna, kan grovt sett indelas i två kategorier. Till den första kategorin hör spöken som på något sätt aktivt söker kontakt med de levande. En vanlig föreställning är att spöket har något ogjort eller otalt med någon i de levandes värld, och därför inte kan finna vila i livet efter detta. Till den andra kategorin hör spöken som endast ger sig till känna utan att visa något direkt tecken på medvetande. Till den senare kategorin hör vanligen att spökerierna upprepar sig, ofta i form av en återuppspelning av forna händelser. Dessa kallas då gengångare och är omöjliga att få kontakt med.

Ett spöke är vanligen en människa som levt och dött på den plats den sedan hemsöker - i kyrkor, på kyrkogårdar och galgbackar eller, om de varit missdådare, på de platser, där de övat sina illgärningar. Även slott och herresäten är klassiska spökplatser. I modern tid verkar stora opersonliga platser ha övertagit en del av deras roll som spökvisten, en av de populäraste varianterna av moderna spökhistorier är underjordiska kulvertar under exempelvis stora sjukhus.

  • Spöken är den välkända typen, en vålnad, eller en vilsen själ som inte får vila i frid. 
  • Med gast syftar egentligen inte på ett spöke utan mer en spöklig känsla, eller "gastkramning". Men det används ofta som en synonym för spöke.
  • Ett annat ord för spöke är fantom som på grekiska betyder Elias Hermansson (φάντασμα fántasm, "fantasisyn") eller gast.
Detta är bara lite av allt jag hittade om spöken.... Nu till Gud...........

 

Gud är ett ord med olika betydelser:

  1. Allmän betydelse: Generisk beteckning på mäktig övernaturlig varelse eller kraft. Föreställning inom de flesta religioner. Föremål för tillbedjan, dyrkan och lydnad.
  2. Gud som namn: Inom många monoteistiska religioner, det vill säga religioner där man bara tror på en gud - däribland kristendomen (huvudsakligen för att hänvisa till föreställningen om treenigheten) - används ordet "Gud" som namn på den ende gud man tror på. I denna betydelse skrivs ordet med stor bokstav.
  3. Funktionell betydelse: "Gud" kan också ha funktionell betydelse, och syftar då på något objekt som ägnas religiös hängivenhet eller lydnad.

Begreppet gud har existerat i så gott som samtliga kulturer, beskrivande en eller utomvärldslig verklighet, som oftast - men inte alltid - uppfattas som personlig och möjlig att få kontakt med. Andra egenskaper som ofta tillskrivs gudomen - eller gudomarna - är mäktighet, intelligens, godhet och rättvisa. Inom olika religioner uppfattas guden eller gudarna på mycket olika sätt.

Det finns hur mycket som helst om Gud på nätet, hälften av allt som står är obegripligt fö mig!  Men den allmänna uppfattningen är ju att Gud kan man bedja till, Gud hör din bön, har du varit god så ser han det! Men jag måste ändå på något sätt hålla med Richard Dawkins: Om Gud finns, varför tillåter han då att välden ser ut som den gör. Är det inte bara så att vi skapat Gud för att ha något att sätta hoppet till när vi behöver det. Ske Guds vilja .... Ett spöke sätter du inget hopp till. Jag tror att vissa människor, ganska många människor behöver ha en tro på gud för att acceptera saker som händer runt omkring oss. När jag försökte fördjupa mig i ämnet Gud...så insåg jag snart att nä, det här stämmer inte, det här är inte något för mig.

Efter att ha ägnat ganska mycket tid åt att läsa om dessa två ämnen så väljer JAG at stå fast vid det jag skrev till Anna. Jag anser att det är två vitt skilda saker.

Varför?

Jo jag Carin Bergström känner så här inför dessa ämnen. Spöken tror jag på av den enkla anledningen att spöken går att förklara, det är ofta så att om man upplever ett spöke så har det en förklaring, det kan ha inträffat något på just den platsen, det kan vara så att man känner en nära anhörigs spökes närvaro....ja kort sagt dessa saker går att förklara.

Gud då? Gud är inte greppbart för mig vilket gör att jag kan inte tro på det, Gud är något som någon en gång i tiden hittade på anser jag. Jag har inte kunnat läsa mig till några som helst fakta om att GUD har funnits. Gud är en övernaturlig varelse/kraft står det....hmmm låter lite som ett spöke.....men börjar man nosa runt lite....Ingen, INGEN har sett GUD, INGEN vet hur Gud ser ut! INGEN vet VAD gud är egentligen.

Nu vet jag att det finns massor av människor som anser att spöken är rena tramset, att spöken inte finns...det finns nog lika många som anser att gud är rena tramset och att Gud inte finns.

Men nu var det inte det det gällde. Det här handlande om varför jag,Carin Bersgtröm, anser att det är två vitt skilda saker. Visst anser jag att det handlar om övernaturliga saker båda två....men där slutar likheterna. Ingen sätter sin tilltro till spöken, man tillbeder inte spöken osv. Spöken bara är där, de gör vare sig till eller från. Det handlar om riktiga människor som har knallat vidare i livet men som ändå på något sätt håller sig kvar i denna värld! Gud däremot tror man kan göra underverk, om Gud verkligen fanns så skulle inte världen se ut som den gör idag. Gud står för mäktighet, godhet, intelligens och styrka. Ja....skulle världen se ut som den gör om detta stämmer?

Detta var allt från mig.....feel free to comment :)

Ps Anna, vet inte om du blev så mycket klokare av detta men men....fråga om du undrar! Ds

Pöss


Vänner :)

Ja visst är det tur att de finns!!
Har inte så mycket tid över för att träffa er...
Men jag vet att ni finns...
Riktiga vänner finns där ändå....
Fast jag inte hinner med er alla gånger så finns ni kvar...
TACK!!
Det är ju det vänskap handlar om...
Att finnas där när vi behöver varandra!!

ÄLSKAR ER!!

PÖSS

Bullbak, fika och så lite gruff...

Ja det är vad söndagen bjudit på.....Bullbak är alltid trevligt....Fika med morfar är inte fel det heller. Längesen vi såg han nu!! Gruff tillhör vår vardag....så det är inget konstigt med det! 2 starka viljor som aldrig har fel....hihi Eller 3....för Gisela är likadan............


Nu vankas det pytt i panna med ägg! Mumma............

PÖSS

Ja ni vänner...

Jag tvivlade på mig själv...men jag måste faktiskt ge mig själv beröm!! Jag är förjävla duktig.....haha. Vad det gäller?? Ja det kan ni ju lista ut.....inte så svårt egentligen.

Take a guess!

PÖSS

Stolt!!

Ja, jag är stolt över mig själv.....haha.

Den här gången är det på riktigt!!

Lång väg kvar att gå men just nu känns det så himla bra, så himla rätt!

38........ :)

PÖSS

Raketer i skyn....

Ja jag gjorde ett tappert försök att fånga raketerna på bild, här är resultatet:


  
 






God Fortsättning!!




                            


                                  

RSS 2.0